Rioja, dat is toch vooral Tempranillo?
Garnacha uit Rioja? Jazeker! Voor de druifluis stond Rioja vol met… Garnacha. Her en der staan nog oude wijngaarden Garnacha, onaangetast door de phylloxera plaag. Luis Moya Tortosa is een kleine eigenwijze wijnmaker die dit soort wijngaarden opspoort, opknapt en weer in gebruik neemt. Met verbluffende resultaten! Lekker Sapje voert nu 1 biologische wijn van hem: La Tapada.
La Tapada, de verborgene
“La Tapada” is een wijngaard in Azagra, een dorp in Rioja Oriental (voormalige Rioja Baja). De teelt in dit gebied is meestal zeer modern met irrigatie en sterk gemechaniseerd. La Tapada is een van de laatste wijngaarden met de traditionele bushvine teelt, waarvan de eigenaren zich verzetten tegen het rooien. De naam La Tapada, afgesloten, verwijst ook naar hoe de Garnatxa als verborgen en zelfs verguisd druivenras geldt in Rioja. De wijngaard heeft een lichte helling met noordoostelijke ligging en een kalkhoudende bodem met keien. Het klimaat is mediterraan met minder dan 350 mm neerslag. Met deze wijn wil Luis laten zien dat Garnatxa enorme mogelijkheden heeft, juist hier. Ze wisten dat al 70 jaar geleden toen ze deze prachtige wijngaard plantten, verborgen, tussen de palen en draden van naburige wijngaarden.
Grenache geeft vaak veel alcohol en ook deze wijn heeft 15%. Maar dit is keurig ‘verpakt’ in een zowel ranke als volle wijn. Lichte rode tint, ongefilterd, best streng qua tannines maar wel rijpe tannines. Fijn besjesfruit, rins, laurier, gelaagd en complex. Heeft even tijd nodig in het glas.
“We verzinnen de wijnen niet.”
Na een ‘opleiding’ achter de bar, en latere studies oenologie, wijnbouw en wijnmarketing, en werk voor wijncoöperaties in Navarra begint Luis Moya Tortosa in 2012 voor zichzelf. Op diverse plekken in Rioja en Navarra bewerkt hij kleine oude wijngaarden met Garnacha (Grenache), geplant als bushvine. Luis gebruikt geen herbiciden of insecticiden. Alles gaat bij hem om respect voor de natuur en balans daarin. In de woorden van Luis zelf: “Ik maak mijn wijnen op een absoluut ambachtelijke manier en met inheemse gist. Ik controleer de fermentatietemperatuur enigszins, altijd op zoek naar de minste extractie. Ik vermijd het klaren van de wijnen en filter alleen voorzichtig, als het al moet. Stabilisatie gebeurt natuurlijk, kou en winterweer zijn mijn bondgenoten. We verzinnen de wijnen niet. Ik denk dat dit de enige manier is om de bodem en het milieu van een wijngaard te weerspiegelen.