Piemonte hoort bij de bekendste wijnregio’s van de wereld. Met veelal Nebbiolo als druif voor Barolo en Barbaresco in de hoofdrol. Voor Barbera, Moscato en Arneis zijn er glansrijke bijrollen. Helemaal buiten het zicht van de grote commercie zijn er ook nog historische druivenrassen, die inmiddels steeds meer aandacht krijgen. Timorasso en Brachetto zijn hiervan voorbeelden.
Marco Crivelli, verrassing uit Asti
Direct buiten de gebieden van de bekende namen zijn er tal van onbekende herkomstgebieden waar men – op kleine schaal – heel mooie wijnen maakt. Enkele jaren geleden ontmoetten wij Marco Crivelli van het gelijknamige wijnhuis uit Asti. Het Asti-gebied is bekend van de lichtzoete en sprankelende Moscato d’Asti. Ook Barbera d’Asti gaat gebukt onder een verleden van veel volume en lage prijzen.
Door Crivelli wordt echter alleen wijn van hoge kwaliteit op kleine schaal gemaakt. Van de bekende Barbera, en ook van twee veel minder bekende druiven: Grignolino en Ruchè. De wijnen die familie Crivelli maakt van deze druiven zijn puur en eerlijk. De wijnen zijn minder gepolijst en soms ook wel robuust te noemen.
Ruchè di Castagnole Monferrato, vino molto particolare
Als leverancier van specials voor sommeliers, gaat onze bijzondere aandacht uit naar de Ruchè di Castagnole Monferrato. Een zeer schaarse wijn. Gemaakt van de Ruchè druif die in oude tijden een virus had overleefd. In het lokale dialect heet deze druif ‘Roncet’. Een oude term om resistentie tegen ziektes aan te geven. Wie wil dat tegenwoordig niet? Helaas is er nagenoeg geen documentatie over historische komaf. Maar uit de overlevering lijkt het redelijk zeker dat de oorsprong in de heuvels ten noordwesten van Asti ligt.
Qua smaak is wijn van Ruchè moeilijk vergelijkbaar met bekendere wijnen. De kleur is jong vaak lichtrood/oranje. De gebruikelijk geurbeschrijvingen zijn lastig. Licht aromatische gedroogde rozeblaadjes. Maar ook iets van intens gedroogd rubber. Volsappig in de mond, met een mooie fruitige frisse balans. Een wijn die door de Italianen ‘molto particulare’ wordt genoemd. Wij zouden dan ‘interessant’ zeggen, omdat we het gewoonweg niet herkennen.