In de pers

Hier vindt u onze persberichten en die van anderen over ons, of onze wijnmakers.

PERSBERICHT: Bernd Weeke ontvangt diploma Magister Vini

Leidschendam, 18 september 2020. Afgelopen woensdag ontving Bernd Weeke het diploma Magister Vini uit handen van de voorzitter van de examencommissie Magister Vini, Gerhard Horstink. Het diploma Magister Vini is het hoogst haalbare Nederlandse diploma op wijngebied. In totaal telt Nederland nu achttien Magistri Vini.

Tijdens de bijeenkomst verdedigde Bernd Weeke zijn scriptie ten overstaan van de Examencommissie Magister Vini en andere deskundigen uit de wijnbranche. Naast de examencommissie was ook een prominent uitgenodigd die vragen stelde over de scriptie: de heer Peter de Wolf, directeur Stichting Verantwoorde Alcoholconsumptie (STIVA).

De titel van de scriptie van Bernd Weeke luidt: ‘In Vino Veritas? De toekomst van het PR-beleid van de Nederlandse wijnbranche’.

Het examen Magister Vini is het hoogste Nederlandse wijnexamen. Degene die het examen met succes afrondt, mag de beschermde titel ‘Magister Vini’ voeren. Met het instellen van het Examen Magister Vini werd invulling gegeven aan de wens van de wijnbranche om de wijnkennis in Nederland op een hoger niveau te brengen. Het Examen Magister Vini voldoet aan de eisen op SDEN-niveau 5 zoals deze zijn vastgesteld door de Stichting Dranken Examens en Normering (SDEN).

Alleen kandidaten die het vinologenexamen (SDEN-niveau 4) of een gelijkwaardig examen met succes hebben afgelegd komen in aanmerking om  deel te nemen aan het examen Magister Vini.

Het theoretisch deel van het examen bestaat uit vier modules over de onderwerpen wijnbouw, wijnbereiding, markt & marktbewerking en actuele zaken. Het proeftechnisch examen van Magister Vini bestaat uit drie modules. Aan de hand van blindproeverijen moeten verschillende typen wijn worden herkend en/of beoordeeld worden op het gebied van leeftijd, ontwikkeling, bewaarpotentie, kwaliteit en commerciële reikwijdte. Na het succesvol afleggen van alle module-examens moet de examenkandidaat een scriptie schrijven en deze verdedigen tegenover de examencommissie Magister Vini.

De scriptie van Bernd Weeke die van de andere 17 Magistri Vini zijn te raadplegen via: https://wijn.nl/wijnonderwijs/magister-vini/scripties-magister-vini/. Voor meer informatie: Stichting Wijnonderwijs Nederland, info@magistervini.nl

 

2019

Op blogsite Wijnstart staat een mooie recensie van onze proeverij bij De School in Amsterdam. Lees ‘m via deze link:
https://www.wijnstart.nl/blog/proeverij-sommelier-wijnen/

Hoe mooi zijn de wijnen van Gigante uit Friuli? Lees het hier: https://proefschrift.nl/friulaanse-karakterwijnen-van-gigante/

Hilary Akers schreef een lovend stuk over de wijnen van Domaine de Beudon. Dit biodynamische huis uit Valais in Zwitserland maakt unieke bergwijnen op 700 tot 900 hoogte. Wijnen van Fendant, Petit Arvine, Gamaret en Pinot Noir van een zeldzame schoonheid. Importeur: Geluksdruif (en Lekker Sapje).

Op de site van The Winesite / Proefschrift verschijnen regelmatig recensies van onze wijnen in de sectie VGC: je vindt ze hier.

De befaamde wijncriticus Tim Atkin is vol lof over de wijnen van El Porvenir uit Argentinië. Deze wijnen zijn via Damaro Wines en dus ook via de leden van Sommelierwijnen in Nederland verkrijgbaar.

Job Seuren over Sommelierwijnen en het 4e SommelierDiner in de Librije

Lees zijn verslag hier:
http://www.perswijn.nl/artikel/sommelierwijnen-grote-verandering-op-kleine-schaal/met Sommelierwijnen in restaurant Katseveer

Na een middag met de 7 mensen achter Sommelierwijnen wijn en wijn-spijscombinaties geproefd te hebben, is het duidelijk: Sommelierwijnen is niet alleen “one stop shopping bij 7 kleine maar fijne importeurs”, maar ook een fijne groep mensen met hartstocht, kennis en een neus voor bijzondere kwaliteitswijnen. Lees meer >