SommelierDiner

 

Vier keer per jaar organiseren wij een SommelierDiner (of SommelierLunch) samen met een gerenommeerd restaurant waarmee wij werken. Aan de hand van een speciaal menu presenteren we zo mooi en bijzonder mogelijke wijn-spijscombinaties. En daar valt natuurlijk over te twisten. Leuk en leerzaam dus. Deelname is alleen op uitnodiging.

Tot nu toe waren wij te gast bij:
De Kromme Dissel*
Katseveer*
Fred**
 De Librije**
De Lindehof**
The Lobby Fizeaustraat

Interesse om in de toekomst deel te nemen: info@sommelierwijnen.nl

SommelierDiner#1 De Kromme Dissel

 • SommelierDiner De Kromme Dissel
  SommelierDiner #1, uiteraard in De Kromme Dissel met 45 jaar een Michelinster.
 • NBTC_9_7
  Chef Tonny Berentsen legt uit. Patrick v. Gool (Alto Vino) en Paul Labrujere (Katseveer*) luisteren.
 • NBTC_5_13
  V.l.n.r. Ronnie Brouwer (DKD), Wilmy Matton (Wijnhoeve Matton), Midas van der Meijden (The Lobby), Bernd Weeke (Lekker Sapje) en Huib van der Lugt (La Vie Le Vin).
 • NBTC_4_5
  V.l.n.r. Jan v. Lissum, Maike Heezen (Bord’O), Olivier Schutte (Geluksdruif), Ronnie Brouwer (DKD).
 • NBTC_6_6
  Hoe krijg je 7 importeurs, 7 sommeliers, 1 chef en Jan van Lissum aan 1 tafel? Zo dus.
 
 

SommelierDiner#4 in de Librije

 • sommelierdiner-librije_15
  V.r.n.l. Max vd Lugt, Jan Lindeboom, Bernd Weeke
 • sommelierdiner-librije_14
  Leon Mazairac, Max vd Lugt
 • SommelierDiner in de Librije - Martijn Struijk, Edgaras Razminas, Huib vd Lugt
  Martijn Struijk, Edgaras Razminas, Huib vd Lugt
 • sommelierdiner-librije_10
  Op gagel gerookte rivierkreeft met ganzenlever
 • sommelierdiner-librije_12
  David Lumer, Sabas Joosten, Tanja Klok
 • sommelierdiner-librije_7
  Kooieend, baharat, rode kool
 • sommelierdiner_sapna-prabhu
  Sapna Prabhu-Knijnenberg, Francis Borsje
 • sommelierdiner-librije_3
  Jan-Willem van Niekerk, Therèse Boer, Olivier Schutte
 • sommelierdiner-librije_2
  V.l.n.r. Edgaras Razminas, Huib vd Lugt, Leon Mazairac
 • sommelierdiner-job-seuren_patrick-van-gool
  Job Seuren, Patrick van Gool
 

Verslag
Na 3 eerdere edities dit jaar, in De Kromme Dissel*, Katseveer* en Fred** was het dinsdag 8 november tijd om het 1e officiële jaar van Sommelierwijnen feestelijk te vieren. Daarvoor trokken we naar een legendarisch restaurant: De Librije, waar culinair avontuur op hoogste niveau – ook in wijnen – volop te beleven is.

Sommelierwijnen is een initiatief van 7 kleine, gespecialiseerde wijnimporteurs die samen een mooi concept hebben bedacht om hun wijnen in context te presenteren; het SommelierDiner. Ieder kwartaal wordt dit georganiseerd waarbij elke van ons een relatie uitnodigt bij een toprestaurant, waarbij het diner een podium vormt voor de wijnen. Veel aandacht voor wijn-spijs, levendige discussies en bovenal genieten van mooie wijnen in hun natuurlijke habitat.

De opener van de avond was een – zowel qua fles als herkomst – opvallende mousserende wijn: Brut Tropicale van Sula uit India (pinot noir, syrah, chardonnay, chenin, 18m sur lie) van Asian Wines waarbij heerlijke ‘mondvermaakjes’ werden geserveerd. Heerlijke hapjes zoals krokante Waddengarnaal, scheermes met limoenblad en heilbot. Niet alleen de wijn genoot een mooie aftrap: hij combineerde mooi met de verfijnde zuren van de amuses. De toon was gezet.

Na de gezellige opening in de wijnbar nam het hele gezelschap plaats aan de Chef’s Table. Daar stonden 5 bijzondere wijnen te wachten, die eerst los werden geproefd en daarna bij 2 gerechten uitgebreid werden getest.

Ten eerste 2 opvallende witte wijnen van uniek terroir van Zuid-europese eilanden: zeer verfijnde, uitgebalanceerde vermentino ‘Grotte di Sole’ 2015 van Jean-Baptiste Arena (zoon van de legendarische Antoine, (De Geluksdruif) en van de noordflanken van de Etna, Silicië, komt de boeiende Enrico IV Etna Bianco Contrada Santo Spirito van Valenti 2014 (Alto Vino) – een complex glas van 100% carricante, van een pre-phylloxera wijngaard op 900m hoogte.

Daarna volgden 2 grote, rijke wijnen uit Wagram, Oostenrijk. De lössbodems bieden daar een imposant podium voor de talentvolle wijnmaker Bernhard Ecker, waarvan we 2 indrukwekkende Veltliners proefden: Roter Veltliner Steinberg 2015 en Grüner Veltliner Steinberg Grosse Reserve 2013 (Lekker Sapje). Prachtig om deze 2 druiven, die overigens geen genetische relatie hebben, zo naast elkaar te proeven.

Als laatste in deze serie genoten we een zeer opvallende, complexe rosé: houtgelagerde Côtes de Provence Rosé Cuvée Prestige Caroline 2014 van Clos Cibonne (La Vie Le Vin). Een uiterst origineel glas dat liet zien dat de gebruikte druif (100% Tibouren) meer verdient dan de wat anonieme blend waartoe die meestal is veroordeeld.

Deze wijnen werden begeleid door 2 grandioze gerechten. Als eerste door op “Gagel” gerookte rivierkreeft met ganzenlever en blauwe bessen. Samengesteld uit lokale ingrediënten: rivierkreeften worden door sommigen als plaag gezien, Jonnie rookt ze met behulp van een bittere struik (gagel, niet eetbaar) wat complexe rooktonen geeft. Een indrukwekkend gerecht waarbij intense smaken toch een elegant geheel vormen – dit toont de absolute topklasse van De Librije.

Na uitgebreid geproefd, gediscussieerd en genoten te hebben van de eerste gang, volgde langoustine koud gegaard in kombucha – boemboe – peer en sap van snijboon. Een aantal gasten werd stil van dit signatuurgerecht van Jonnie Boer – wat een klasse, zinderend palet, bijna rauwe langoustine, verfijnde zuren en zoetjes en bittertjes.

Het was mooi om te zien dat sommige wijnen, die bij het voorproeven soms nog niet helemaal uit de verf kwamen, in combinatie met de gerechten juist enorm opbloeiden en voor prachtige smaakervaringen zorgden. Opvallend ook om te zien dat er niet echt unanieme ‘winnaars’ waren in wijn-spijscombinaties, maar dat vooral de individuele, persoonlijke verschillen in smaak naar voren kwamen. Over smaak valt wel degelijk te twisten, zeker als er zoveel rijkdom voorhanden is.

Na al dit moois werd het tijd voor een rode serie van 5 die we weer bij 2 gerechten proefden. Als eerste een zeer bijzondere, gerijpte rode wijn uit Bairrada, Portugal, uit Magnum: red reserve 2000 – Caves Sao Joao (Wijnhoeve Matton). Een prachtig elegant en uitgerijpt glas van 50% baga en 50% touriga nacional, nog op magnum leverbaar. Als tweede mochten we andermaal genieten van het bijzondere terroir van de Etna – nu in de vorm van de Rosso Puritani 2011 van Valenti (Alto Vino). Deze 100% nerello mascalese van pre-phylloxerawijngaard zou je blind in je glas kunnen aanzien voor een grote rode Bourgogne – wat een elegantie voor een Zuid-europese wijn!

Asian Wines bracht de bij Proefschrift winnende, exotische Karas 2014 – Tierras de Armenia – uit inderdaad Armenië – in. Een modern fruitige blend van syrah, khindoghni, montepulciano,  petit verdot,  cabernet franc en tannat, die opvallend uitgebalanceerd overkwam. En dat met een zeer aantrekkelijk prijsniveau.

Daarna volgde een opvallende Provence: Les Baux de Provence MMIX 2009 van Château Dalmeran (voor de insiders: buren van Trevallon) van La Vie Le Vin: een complexe en gerijpte blend van syrah, grenache en cabernet die kracht, ietwat boerse, stallige tonen combineerde met een fluwelen, zachte afdronk. De serie werd besloten door een niet alledaagse Argentijn: 100% tannat uit het noordelijk gelegen Salta, de Cafayate Laborum 2014 Tannat – van El Porvenir (Damaro). De grote hoogte van de wijnaard (1650 m) zal ertoe bijdragen dat deze wijn – zeker voor Argentijnse begrippen – opvallend sappig en elegant is.

Ook bij deze flight 2 uitgekiende gerechten: als eerste de klassieker kalfszwezerik met ananas en pindasaus, daarna kooieend met baharat en rode kool.

Ook hier zorgden de wijnen voor interessante discussies. Bij de zwezerik deden vooral de eerste 2 wijnen het goed, hoewel er ook stemmen waren die meenden dat de ideale combinatie er niet bij zat. Een rijke witte wijn zou wellicht nog beter uitpakken. Bij de eend deden eigenlijk alle rode wijnen het goed tot zeer goed, met een speciale vermelding voor de Dalmeran.

Flight 3, ’zoet/oxidatief’, kwam samen met het spannende gerecht époisses – uitgelekte aardappel – konijnenniertjes. Een bijzonder gerecht waar je opvallende wijn bij kan schenken – en mede op aanmoediging van sommelier Sabas Joosten van de Librije koos De Geluksdruif voor een grote wijn uit de Jura: Château-Chalon 2008 van Stéphane Tissot: de traditionele, oxidatief (6 jaar gerijpt op open vat) gemaakte witte wijn van 100% savagnin. Dit type wijn is zeker niet voor iedereen, wat bleek aan tafel. Sommige proevers hadden er duidelijk moeite mee, anderen roemden deze combinatie als hoogtepunt van de avond.

Eensgezinder was men over de Madeira Colheita Verdelho 1995 van Borges, van Wijnhoeve Matton (100% verdelho – 20 jaar oxidatief opgevoed in vaten van 650l). Een prachtig complex glas wat maar weer eens aantoont dat goede Madeira tot de beste wijnen van de wereld behoort. Zeer mooi bij het gerecht.

Als laatste een meer gangbare stijl zoete wijn, wederom uit Salta, Argentinië: de Cafayate Torrontes Late Harvest 2014 van El Porvenir (Damaro). Deze rijke, aromatische Torrontes deed het vooral goed bij het als verrassing geserveerde nagerecht ‘Gin en Jonnie’, een combinatie van onder meer een speciale, lokaal voor de Librije gemaakte Gin en lokale tuinkruiden.

Onder het genot van een kop koffie met zalige friandises kwam deze mooie avond tot een einde. Smaakt naar meer!

Het is ongelofelijk imposant hoe lang Jonnie Boer en de zijnen al op absoluut topniveau presteren, en zich daarin ook blijven ontwikkelen. De Librije werd vroeger nog wel eens beticht van een overdaad van zoete tonen in de gerechten. Voor zover dat al waar was, was daar op deze avond niets van te merken. Wat vooral opviel was de ongelofelijk knappe balans van de gerechten, die ondanks soms heftige smaakcomponenten altijd een zeer harmonieus geheeld vormden. En daar onderscheiden zich de hele groten. Het beloofde een spectaculaire avond te worden en die belofte is ruimschoots waar gemaakt.

Veel dank aan De Librije, Jonnie en Therèse en Sabas voor een onvergetelijke avond.
En aan onze gasten:
Jan-Willem van Niekerk – Barrique, Tanja Klok – La Provence, Leon Maziarac – Podium onder de Dom, Martijn Struijk en Edgaras Razmiras – De Lindehof, Job Seuren – De Klepel, NGS, Perswijn, Francis Borsje – Allemansgeest, Chris Wijland – De Havixhorst en Jan Lindeboom – Cottontree Mer by Gert-Jan.