Superzuivere Sauvignon. Uit Italië.

apr 28, 2022

Draga Sauvignon blanc, Collio, Friuli. Droge witte wijn van Sauvignon blanc.

Superzuivere Sauvignon uit Italië. Het ontdekken zeker waard. Gastronomische witte wijn.

Superzuivere Sauvignon uit Italië. Sauvignon blanc: “The wine some love to hate”. Sauvignon blanc is een wijn met vele gezichten. En ook een wijn die bij liefhebbers altijd voor controverse zorgt. Vaak gebaseerd op onterechte vooroordelen. Deze Draga Sauvignon verenigt alle typische elementen van Sauvignon. Op een heel gebalanceerde en beheerste wijze. Deze witte wijn toont alle kenmerkende geuren, licht stuivend en zeker geen harde zuren. Het terroir – de bodem en ligging van de wijngaard, en het lokale klimaat –  geeft een ziltige smaak. Gecombineerd met zeven maanden rijping op de gisten, is het een behoorlijk mondvullende en liefelijke wijn. Dus gastronomisch zeer breed inzetbaar. Zoals bij zachte geitenkazen, oesters, coquilles en vis (salades). Maar voor de echte liefhebber ook gewoon als aperitiefwijn. Ontdek deze superzuivere Sauvignon uit Italië!

Draga, wijnmakers in Collio

Draga is een kleine, maar fijne, wijnmaker in de appellatie (DOC) Collio, een subgebied van Friuli. De cantina en de wijngaarden liggen in het buurtschap San Floriano del Collio. Dus in het uiterste oosten van Collio (en Italië), direct aan de grens met Slovenië. De heuvels hebben zicht op het voormalige ijzeren gordijn. De Miklus-familie bezit land, en later wijngaarden, sinds vroeg in de vorige eeuw. Vanaf de jaren ’50 startte de verbouw van  druiven en de verkoop van wijn in flessen, met etiket! Dat was bijzonder in die tijd.

Orange wine

In 1990 werd de echte wijnmakerij gebouwd. De familie kocht meer wijngaarden aan en daarmee ging de commerciële wijnverkoop van start. Naast de reguliere witte wijnen maken ze  sinds 2006 ook oranje wijn. Of zoals wijnmaker Mitja Miklus zegt: gewone wijnen die door lange maceratie oranje worden.

Voor de wijnkenners is de Collio-regio in Friuli beroemd. Rollende heuvels die zich van noord-west naar zuid-oost door de grensstreek tussen Italië en Slovenië banen. Uitlopers van de Alpen met heel wisselende bodemsoorten die door gletsjers in de ijstijd zijn omgewoeld. In het zuid-oosten van Collio is dit voornamelijk mergel en zandsteen. Deze bodem is ontstaan in het Eoceen, maar dan 35 miljoen jaar oud. De lokalen noemen dit ‘ponka’.

Meer achtergronden

Vino particolare di Piemonte: Ruchè di Castagnole Monferrato

Piemonte hoort bij de bekendste wijnregio's van de wereld. Met veelal Nebbiolo als druif voor Barolo en Barbaresco in de hoofdrol. Voor Barbera, Moscato en Arneis zijn er glansrijke bijrollen. Helemaal buiten het zicht van de grote commercie zijn er ook nog...

Het geheim van Riesling? Roter Riesling.

Het geheim van Riesling? Roter Riesling. Daarover zo meer. Eerst wat geschiedenis. Dit jaar is het precies 587 jaar geleden dat Riesling voor het eerst in de annalen verscheen. Op 13 maart 1435 werd Riesling voor de eerste keer in Duitsland officieel vermeld op een...

Timorasso is er om te blijven

Italië is zonder twijfel een van de meest complexe wijnlanden ter wereld. Met bijna 400 geregistreerde druivenrassen voor commerciële wijnbouw is er een haast eindeloze reeks aan onbekende wijnen. Voor de wijnliefhebber is er altijd iets nieuws, voor de importeur is...