Het geheim van Riesling? Roter Riesling.

feb 10, 2022

Roter Riesling, Meine Freiheit, Rheingau, importeur Lekker Sapje

Roter Riesling

Het geheim van Riesling? Roter Riesling. Daarover zo meer. Eerst wat geschiedenis. Dit jaar is het precies 587 jaar geleden dat Riesling voor het eerst in de annalen verscheen. Op 13 maart 1435 werd Riesling voor de eerste keer in Duitsland officieel vermeld op een aankoopakte. Het ging om Riesling uit een klein wijngebied dat nu Hessische Bergstrasse heet, ten zuiden van de bekendere Rheingau. In het logboek van het betreffende wijnhuis staat de verkoop van 6 wijnstokken ‘Riesslingen’ aan Graaf Johan IV van Katzenelnbogen in Rüsselheim. De eerste vermelding van de spelling Riesling stamt uit 1552, door de Duitse botanist Hieronymus Bock.

Riesling in de Middeleeuwen
Karthuizer en Benedictijner monniken plantten en verzorgden Riesling in de 15e eeuw, net als diverse edelen. In de 17e eeuw vervingen Cisterciënzer monniken van Eberbach rode druiven voor witte. Maar pas zo’n 200 jaar later werd Riesling echt een hit. Na de 30-jarige oorlog kreeg Frankrijk de Elzas in bezit (1648). De verwoeste wijngaarden werden vooral herplant met Riesling. Op Schloss Johannisberg in de Rheingau vonden ze dat ook een goed idee. In 1720 zetten ze Riesling in al hun wijngaarden. De Moezel volgde al snel. In 1787 verordonneerde aartsbisschop Clemens Wenzeslaus in Trier dat alle ‘slechte’ wijnstokken vervangen moesten worden door Riesling. Vanaf 1850 was Riesling de koningin van de wijn, met prijzen die hoger lagen dan top Bordeaux en Bourgogne. Twee Wereldoorlogen goeden roet in het eten, en er kwam vooral veel bulk op de markt.

Chefs & Sommeliers love it
Vanaf 1990 keerde het tij. Nu is Riesling wereldwijd een van de meest gewaardeerde witte wijndruiven. Niet in het minst bij topchefs. Riesling is bizar veelzijdig en dus uitstekend te combineren met mooie moderne gerechten. Riesling kan lichtvoetig zijn en delicaat, en toch vol geur en smaak. Laatgerijpt of met wat restsuiker geeft hij eeuwige wijnen, met verrassende complexiteit. Tegelijk zijn Rieslings open en transparant, ideaal voor het vertalen van het lokale terroir. Zeker bij lage opbrengst en minimale interventie toont Riesling zijn herkomst. Dankzij hoge zuren blijven Rieslings langer fruitig en kunnen ze tientallen jaren rijpen.
Toch is Riesling een goed bewaard geheim; er zijn nog hele volksstammen die de druif niet kennen of schrikken van de zuren. Maar chefs en vooral sommeliers omarmen Riesling. In de moderne keuken past Riesling goed bij de delicate smaken van nu. Klik hier voor alle Riesling van Lekker Sapje uit Duitsland en Oostenrijk.

Oorsprong
Dr. Ferdinand Regner, Expert in druiventeelt en genetica, vermoedt dat Riesling ontstaan is uit Gouais Blanc (aka Heunisch Weiss), meegenomen naar de Rijn door de Romeinen via of uit Kroatië en de Bourgogne. De andere ouder zou een kruising zijn van een wilde druif en Traminer. Maar nu is een zeldzame variant van Riesling in de picture: Roter Riesling. Het zou een kloon kunnen zijn, met rossige schil, net als bijvoorbeeld Grauburgunder / Pinot gris. Maar het kan net zo goed andersom zijn, dat Roter Riesling een voorouder is van Riesling. Om de verwarring compleet te maken, Roter Riesling wordt ook wel gebruikt voor Savagnin rose of Klevner de Heiligenstein. En ook voor het obscure ras Hanns, dat weer afstamt van Roter Veltliner. Voor alle helderheid, Roter Riesling heeft niets te maken met Schwarzriesling (Pinot meunier).

Sommelierwijnen Nieuws

Assortimentsproeverij Sommelierwijnen 16 okt De School A’dam

Assortimentsproeverij Sommelierwijnen 16 okt De School A'dam. Op maandag 16 oktober zijn wijnprofessionals weer welkom in de School (die zoals bekend dicht gaat, dus laatste kans) in Amsterdam. Van 11 - 18 uur. Alle vier leden van Sommelierwijnen laten een flink deel...

Unieke Nero d’Avola proeverij van tophuis Gulfi 26/9 Amsterdam

Op dinsdag 26 september komt Matteo Catania van Gulfi naar Nederland! Een unieke gelegenheid om de spectaculaire Nero d'Avola wijnen van dit gerenommeerde Siciliaanse wijnhuis te proeven. Meld je snel aan! Op dinsdag 26 september organiseert Alto Vino een proeverij...

Vinibio wijnbeurs A’dam 13 maart, kom je ook?

Vinibio wijnbeurs, op maandag 13 maart staan alle 4 leden van Sommelierwijnen op Vinibio in Amsterdam. Deze leuke en informatieve beurs beleeft alweer zijn 10e jaargang. Op onze proeftafels vind je biologische, biodynamische wijnen en natuurwijnen uit Duitsland,...

Garnacha uit Rioja? Jazeker!

Rioja, dat is toch vooral Tempranillo? Garnacha uit Rioja? Jazeker! Voor de druifluis stond Rioja vol met... Garnacha. Her en der staan nog oude wijngaarden Garnacha, onaangetast door de phylloxera plaag. Luis Moya Tortosa is een kleine eigenwijze wijnmaker die dit...

Superzuivere Sauvignon. Uit Italië.

Superzuivere Sauvignon uit Italië. Sauvignon blanc: "The wine some love to hate". Sauvignon blanc is een wijn met vele gezichten. En ook een wijn die bij liefhebbers altijd voor controverse zorgt. Vaak gebaseerd op onterechte vooroordelen. Deze Draga Sauvignon...

Vino particolare di Piemonte: Ruchè di Castagnole Monferrato

Piemonte hoort bij de bekendste wijnregio's van de wereld. Met veelal Nebbiolo als druif voor Barolo en Barbaresco in de hoofdrol. Voor Barbera, Moscato en Arneis zijn er glansrijke bijrollen. Helemaal buiten het zicht van de grote commercie zijn er ook nog...

Decanter: Clos Cibonne Top 100 Wineries 2021

Decanter: Clos Cibonne Top 100 Wineries 2021 Met trots kunnen wij melden dat Clos Cibonne door Decanter verkozen is tot de beste 100 wijnmakerijen van 2021. Mede dankzij een een exceptionele waardering van 98 uit 100 voor de wijn Cuvée Marius rosé 2017. Dit wijndomein...

Mooie betaalbare Sangiovese: Montecucco DOC alias Maremma Toscana

Ontdek mooie en betaalbare Sangiovese uit Montecucco. Nog nooit van gehoord? Montecucco DOC is een onbekend wijngebiedje op een half uur rijden van Montalcino. Zoals bekend is Montalcino de naamgever van de beroemdste Brunello-wijnen. Maar Montecucco hoort bij de...

Nieuw: stille wijn van Cava-maker Joan Segura Pujadas

De Geluksdruif heeft een nieuwe wijn in het assortiment. Van Cava-maker Joan Segura Pujadas uit de Penedes komt nu ook een -in kleine oplage gemaakte- stille wijn. Om precies te zijn een licht oranje wijn - dus met een korte schilweking. Deze wijn heet Brinqus Macabeu...

Maandag 8 november: Kaas-wijn wedstrijd van het jaar

Op maandag 8 november aanstaande organiseren Sommelierwijnen en Bourgondisch Lifestyle/Kaasfort Amsterdam de eerste Kaas-wijn wedstrijd van het jaar. We presenteren de beste wijnen van Sommelierwijnen voor spannende combinaties bij een kaasplank met een zestal...

Timorasso is er om te blijven

Italië is zonder twijfel een van de meest complexe wijnlanden ter wereld. Met bijna 400 geregistreerde druivenrassen voor commerciële wijnbouw is er een haast eindeloze reeks aan onbekende wijnen. Voor de wijnliefhebber is er altijd iets nieuws, voor de importeur is...

Beter weer is om de hoek, net als jaargang 2020 rosé

Op voorraad en direct leverbaar! Importeur la Vie le Vin heeft de nieuwe jaren van de rosé in huis! 2020 jaargang rosé uit de mooiste gebieden uit het zuid-oosten van Frankrijk. Voor dagelijks gebruik op terras en bij de maaltijd. Voor de liefhebber zijn er ook...

Nieuwe oogstjaren van grote hoogte… en grote klasse

Bij De Geluksdruif zijn er nieuwe jaargangen binnen gekomen van de spectaculaire ‘wijngaarden in de hemel’ - de meer dan 800m hoge wijngaarden van Domaine de Beudon, Valais, Zwitserland. In tegenstelling tot bijna alle andere wijngaarden in Valais, liggen deze...

Braide Alte van wijnhuis Livon bij de absolute top van Italië

Witte wijnen uit Friuli Venzia Giulia in noordwest Italië horen voor de kenners al jaren tot de top van Italië. Braide Alte van wijnhuis Livon is een voorbeeld van een witte kanjer uit het Collio gebied die al vele jaren bij de top hoort. In een vergelijking van de...

Nieuwe aanvoer van De Geluksdruif

Recent binnengekomen bij De Geluksdruif: Een van de mooiste Apremonts: Apremont Vieilles Vignes Traditionelle van een 100 jaar oude wijngaard. Top Savoie van de Jacquere-grootmeester Masson. Van de overburen is er de...

Nieuw bij Lekker Sapje: Riesling Ortswein Hans Wirsching

Hans Wirsching (VDP) is een van de beste huizen uit Franken. De wijnen kenmerken zich door een prachtige balans, van Gutswein tot Grosses Gewächs (GG). Dat maakt de wijnen gastronomisch perfect inzetbaar. Het wijnhuis is vooral bekend van de mooie Silvaners en...

Sommelierwijnen Proeverij maakt de tongen los.

Op 6 mei waren we te gast bij restaurant De School in Amsterdam. Op de proeftafels stonden zo'n 150 wijnen en in totaal waren ca. 70 sommeliers en wijnprofessionals van de partij. Er waren 5 masterclasses van beroemde wijnmakers en aanstormend talent: Abbatucci, Clos...

Superspannende Nahe Rieslings van K.H. Schneider nu bij Lekker Sapje

Aufsteiger des Jahres bij wijnblad Vinum. 3 Sterren bij Gault Millau en Eichelmann. Wijnen met tot 98 punten van James Suckling en Stuart Pigott. Wijnmakers Andi en Christoph Schneider zijn hartstikke jong maar spelen zonder mee in de eredivisie met kick ass Rieslings...

Wow, weer veel van onze relaties scoren hoog bij Gault Millau!

Met trots feliciteren wij: Onno Kokmeijer - Ciel Blue - Chef van het Jaar en 18,5 punt voor het hele team. Mike Cornelissen - Rijnzicht - Ontdekking van het Jaar Paul Hartering - Gebr. Hartering - Ambachtsman van het Jaar 212 - Nieuwkomer van het Jaar Bottles -...

Meerdere prijswinnaars in Proefschrift Wijnconcours 2017

De oprichters van Sommelierwijnen hebben ruim wijnen ingestuurd voor het Proefschrift Wijnconcours 2017. In totaal zijn 10 wijnen van de samenwerkende importeurs in de finale gekomen en 3 wijnen zijn winnaars geworden in hun categorie. De proefomschrijvingen zijn van...

Groot succes voor Sommelierwijnen op WineProfessional 2017

Het zit er weer op. Voor de 2e keer presenteerden wij ons als Sommelierwijnen aan de Nederlandse (top)gastronomie. Dit keer met een nog grotere stand en met alle 7 leden aanwezig. Elke dag waren er seminars en speciale proeverijen. O.a. met Bistrot Bord'O (15GM,...

Evenementen

Assortimentsproeverij Sommelierwijnen 16 okt De School A’dam

Assortimentsproeverij Sommelierwijnen 16 okt De School A'dam. Op maandag 16 oktober zijn wijnprofessionals weer welkom in de School (die zoals bekend dicht gaat, dus laatste kans) in Amsterdam. Van 11 - 18 uur. Alle vier leden van Sommelierwijnen laten een flink deel...

Unieke Nero d’Avola proeverij van tophuis Gulfi 26/9 Amsterdam

Op dinsdag 26 september komt Matteo Catania van Gulfi naar Nederland! Een unieke gelegenheid om de spectaculaire Nero d'Avola wijnen van dit gerenommeerde Siciliaanse wijnhuis te proeven. Meld je snel aan! Op dinsdag 26 september organiseert Alto Vino een proeverij...

Alto Vino Overzichtsproeverij zondag 18 juni Den Haag

Na het door Corona uitgestelde Jubileumjaar houdt Alto Vino dit keer een ‘gewone’ proeverij in Pulchri Studio op het Lange Voorhout in Den Haag in de gezellige “Taverne”. Op de proeverij presenteert Alto Vino dit jaar bewust alleen de kleinste wijnmakers. De wijnen...

Vinibio wijnbeurs A’dam 13 maart, kom je ook?

Vinibio wijnbeurs, op maandag 13 maart staan alle 4 leden van Sommelierwijnen op Vinibio in Amsterdam. Deze leuke en informatieve beurs beleeft alweer zijn 10e jaargang. Op onze proeftafels vind je biologische, biodynamische wijnen en natuurwijnen uit Duitsland,...

Maandag 8 november: Kaas-wijn wedstrijd van het jaar

Op maandag 8 november aanstaande organiseren Sommelierwijnen en Bourgondisch Lifestyle/Kaasfort Amsterdam de eerste Kaas-wijn wedstrijd van het jaar. We presenteren de beste wijnen van Sommelierwijnen voor spannende combinaties bij een kaasplank met een zestal...

Wijnproeverij Leiden 27 oktober The Bishop 14-17 uur

Wijnproeverij Leiden 27 oktober The Bishop Leiden 14-17 uur. De Geluksdruif en Lekker Sapje houden weer hun traditionele Herfstproeverij. Voor professionals en particulieren. Dit keer is de wijnproeverij bij restaurant The Bishop in Leiden. Adres: Middelweg 7 bij de...

Sommelierwijnen Overzichtsproeverij 6 mei

Locatie: De School, Amsterdam Op maandag 6 mei presenteren de leden van Sommelierwijnen zo'n 120 wijnen. Hiermee kunnen sommeliers en vakpers kennis maken met de nieuwe jaargangen en nieuwe vondsten. Kijk voor meer info bij Events.  

Sommelierwijnen diner bij De Librije***

In de serie wijn-spijs diners bij klanten van Sommelierwijnen was het nu de beurt een Restaurant De Librije*** in Zwolle. Voormalig sommelier van De Librije en tegenwoordig kritisch freelance scribent bij Perswijn, Job Seuren, maakte een uitgebreide analyse van deze...

Met Sommelierwijnen in Restaurant Katseveer*

Astrid Schreuders van de food- en wijnblog Astrid's Taste maakte een verslag van het eerste Sommelierwijnendiner bij Restaurant Katseveer*. Na een middag met de oprichters van Sommelierwijnen hun wijn en wijn-spijscombinaties geproefd te hebben, is het duidelijk:...

Eerste Sommelierwijnen diner bij De Kromme Dissel*

Het eerste Sommelierwijnen diner bij De Kromme Dissel* is de introductie van samenwerkende importeurs voor "Sommeliers met lef". Op de Wineprofessional hebben de oprichters zich voor het eerst gezamenlijk gepresenteerd op een grote Sommelierwijnen stand. Namens...