Geluksdruif

De Geluksdruif biedt een uitgekiende selectie van wijnen uit klassiek Europa. Geen massa-wijn, maar net vaak even anders: van de kleinere, gepassioneerde maar niet al te elitaire wijnmakers. Waar de wijnen nog betaalbaar zijn maar bol staan van ambitie, zonder tradities te verloochenen. De focus ligt op prijs-kwaliteit, originaliteit en inzetbaarheid bij wijnarrangementen: wijnen die zich onderscheiden door karakter, finesse en puurheid.

Daniel Dugois, Ploussard,
Arbois, Jura

Proefnotitie.
Een goede, lichte rode wijn vinden, die niet dun of schraal is maar lekker fruitig en elegant, en als het kan ook lekker aards met terroirexpressie is lastig te vinden – zeker als die ook nog betaalbaar moet zijn. In de Franse Jura groeit een bijzondere druif met een dunne schil, die een eigenwijs. licht en uniek karakter heeft: de ploussard (ook wel poulsard), die zich uitstekend leent om licht gekoeld te drinken. Ondanks zijn lichte karakter boeit deze wijn enorm, mede dankzij niet-alledaagse smaakimpressies, denk aan rozebottel en granaatappel.

Tierra de León ‘Albarín’ 2014,
Pardevalles

Proefnotitie.
De Albarin van Pardevalles is een regelrechte ontdekking. Van een bijna vergeten druivensoort (Albarin is niet verwant aan Albariño of Albillo) wordt een hemels, uniek glas wit gemaakt. Je herkent wel spaanse trekjes – aromatisch zoals een verdejo dat kan zijn, mooie zuren zoals een godello dat kan hebben – maar wat vooral opvalt is de prachtige mondvulling met grapefruit, peer en een hintje anijs. Deze wijn straalt enorm veel klasse uit, is complex, boordevol spanning en tegelijkertijd heel toegankelijk. 2e prijs op het zomer / voorjaarsconcours van Perswijn! In de Guia Peñin krijgt deze wijn (jaargang 2012) 93 punten – dus behoort ie tot de allerbeste witte wijnen van Spanje, uniek in deze prijsklasse!